Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$catid in /home/jamoldova/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 175

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$link in /home/jamoldova/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 255

 

Am trăit o experiență deosebită în cadrul echipei JA Moldova

Finalizând clasele gimnaziale, pe atunci „tânără şi neştiutoare” am urmat programul Economie Aplicată la Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău, în perioada anilor 2011-2012. Grație modului de predare într-o manieră entuziastă și interesantă a doamnei Nagy Moldovan Ana, această disciplină am studiat-o cu un interes deosebit, acumulând cunoștințe ample în domeniul economiei.

Prin urmare, am fost motivată să urmez cursul „Cheia Succesului” condus de doamna Bugenko Galina, dumneaei a avut o contribuție majoră în dezvoltarea mea profesională și educațională. De-a lungul anilor, am îmbinat cu succes studiile cu activitatea extracurriculară, participând în cadrul mai multor proiecte organizate de către Junior Achievement Moldova: Workshop-uri, Job Shadow Day, Innovation Camp și Competiția Națională Compania Anului.

Tabăra de vară de la Sulina, județul Tulcea, România a fost o altă oportunitate pentru elevii cu rezultate academice deosebite. Dând dovadă de abilități de sintetizare și prezentare a opiniilor personale, am fost invitată să activez în calitate de voluntar pe parcursul următorilor 3 ani.

Am trăit o experiență deosebită în cadrul echipei JA Moldova, alături de colegi sociabili, ambițioşi, inteligenți și motivați, împreună promovând spiritul antreprenorial în rândurile tinerilor, prin simularea unui mediu de afaceri real. Aptitudinile și cunoștințele obținute în urma acestei experiențe, le implimentez şi în prezent, urmându-mi studiile în Republica Cehă, Facultatea de Economie la Universitatea de Științe Economice din Praga.

Țin să le mulțumesc, cu mult drag, celor din cadrul organizației și să sugerez elevilor să se alăture familiei JA, alături de care realizezi că dezvoltarea nu are limite, iar prezentul şi viitorul ți le creezi prin gândurile, cuvintele și acțiunile tale.

Bucătari Ana -Maria , studentă Facultatea de Economie la Universitatea de Științe Economice din Praga

Economia este esența vieții

Am studiat Educația Economică și Antreprenorială la Liceul Teoretic ”Lev Tolstoi” din or.Glodeni. Vreau să menționez că importanța educației economice și antreprenoriale este exemplu cel mai grăitor pentru tânăra generație de astăzi. Am studiat disciplina dată doar odată pe săptămână, însă perseverența și dragostea de matematică m-au făcut să o îndrăgesc și mai mult, și să-mi stabilesc scopul meu în viață, să devin cel mai bun antreprenor și să am propria mea afacere. Îmi doresc o afacere în care să fiu milionar nu pentru bani, dar pentru oameni, vreau să fac lumea un loc mai bun pentru fiecare. În clasa XI-a am avut ocazia să particip și la Olimpiada Republicană de Economie clasându-mă pe locul II. Succesul meu s-a datorat părinților, dar și profesorului meu care cu multă încredere mi-a dat un set bogat de cunoștințe economice și antreprenoriale.
Economia este esența vieții și din toate disciplinile, aceasta este cea mai importantă. 
La moment studiez la Școala Superioară de Economie și Business din Sankt-Petersburg.

Burdeinîi Pavel

Tot ce am studiat atunci mi-a prins bine în afacerea mea

Încă de când eram pe băncile școlii îmi doream să am propria mea afacere, îmi doream să deschid ceva dar încă nu știam cum. Atunci când îți dorești ceva foarte mult, totul se întâmplă de la sine, iată că pe parcursul anilor de liceu apare oportunitatea să studiez Educația Economică și Antreprenorială în cadrul programelor Junior Achievement Moldova. Nici nu m-am gândit mult să accept sau nu, fiindcă răspunsul meu era deja ,,Da”.
Îmi doream foarte mult să deschid ceva așa că din dată m-am apucat de învățat și tot ce am studiat atunci mi-a prins bine în afacerea mea. Astfel, în 2001 eu am combinat studiile mele economice cu cunoștințele mamei în domeniul modei și am creat propria afacere de succes sub brăndul de piese vestimentare, BRIO. Am denumit-o așa pentru că BRIO înseamnă însuflețire, multă pasiune și multă dragoste. Ca și în orice afacere, începuturile au fost dificile, dar pasiunea pentru modă și recunoștința clienților m-a făcut să continui să avansez în carieră. De la trei angajați și un magazin în 2001 la 20 angajați și trei magazine în 2017.
Succesul afacerii BRIO constă în multă perseverență, o echipă puternică și multă pasiune. Sunt fericită că pot aduce zâmbet și frumusețe pe chipul oamenilor.


Culiș Cristina, fondator BRIO

Am obținut abilități practice în lumea antreprenoriatului

Am participat în programul Economie Aplicată la Liceul Teoretic Român-Englez “Ion Creangă” din Chișinau în perioada anilor 2012-2013. Orele de economie erau bine organizate cu exemple economice prin care înțelegeam cât de mult e aplicată Economia în viața de zi cu zi. Eram foarte motivată de a descoperi această nouă disciplină și tocmai de aceea veneam la ore cu un interes deosebit.
În perioada studiilor, am creat compania “Karikatura” în care dețineam funcția de manager de producție. Mai apoi, am reprezentat Moldova la Târgul Internațional al Companiilor Școlare în orașul Tula, Federația Rusă. A fost o experiență frumoasă unde am obținut abilități practice în lumea antreprenoriatului. Mai mult ca atât, am devenit apoi voluntar la Junior Achievement Moldova și am participat la organizarea Olimpiadei Naționale la Economie în Moldova. Toate aceste activități m-au determinat să urmez Facultatea de Economie.
După ce am susținut bacalaureatul am continuat studiile la Facultatea de Economie și Management la Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Bocconi în Italia. Am urmat Masterul în Economie și Business la Colegiul Europei în Belgia. Pe parcursul anilor de facultate mi-am urmat visul cu curaj, persistență și optimism.
La moment lucrez în departamentul Buget și Finanțe în cadrul Programului Operațiuni de Urgență la Organizația Mondială a Sănătății, în Geneva, Elveția. În fiecare zi merg la serviciu cu pasiune și entuziasm.
Sunt foarte recunoscătoare doamnei Mariana Sevacov și doamnei Adela Scutaru pentru tot sprijinul și îndrumarea acordată pe parcursul anilor. Apreciez inspirația obținută la Junior Achievement Moldova în urma careia am urmat cariera în economie.

Dumitrița Petrov
Departamentul Buget și Finanțe, Organizația Mondială a Sănătății din Geneva, Elveția.