Moldova are nevoie de inovație

”Moldova are nevoie de inovație”. Sub acest generic s-a desfășurat, la 23-24 noiembrie, WEEKENDUL INOVAȚIEI, în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului. Junior Achievement Moldova și GLOW – TOBE Moldova cu suportul ”Moldova Agroindbank”, Fundația ”Familia Sturza” și ASEM, a organizat un atelier de lucru pentru elevi, ”Weekend-ul Inovației”.

”Weekend-ul Inovației” este un atelier de lucru de două zile în care 67 elevi din 11 regiuni ale țării s-au adunat cu scopul de a analiza nevoile comunităților din care fac parte, prin intermediul a trei domenii (IT, educație, agricultură) și de a veni cu idei inovative şi fezabile care ar putea fi utilizate în soluţionarea problemei stabilite.

Cu ajutorul coordonatorilor de la Corpul Păcii în Moldova, a voluntarilor JA Moldova, elevii au dezvoltat soluțiile, prin intermediul metodologiilor incluse în două cărți: “The Lean Startup” de Eric Ries și “Running Lean” de Ash Maurya, care utilizează Business Model Canvas ca și mijloc de testare a ideilor antreprenoriale. După găsirea celei mai bune soluţii, echipele au prezentat conceptul lor juriului, format din reprezentanți ai mediului de afacere.

La evaluarea ideilor prezentate, juriul a ținut cont de următoarele aspecte:

  1. 1. Profitabilitate (Dacă este o idee de afaceri, va genera această idee profit? Dacă este o idee de antreprenoriat social, va genera dezvoltare în comunitate? Ce impact va avea?)
  2. Inovație (Este ideea nouă pentru Moldova sau în lume?)
  3. Fezabilitate (Poate echipa de elevi să implementeze ideea? Este realizabilă?)
  4. Cunoașterea consumatorilor (Cît de bine înțelege echipa segmentul clienților? A fost testat un model de produs/ serviciu? Cît de atrăgător a fost produsul testat?)
  5. Prezentare (A fost prezentarea concisă și interesantă? Prezentarea a inclus toate informațiile importante?)

Cîștigătoare a primului loc, a fost desemnată echipa de elevi "Mep", formată din elevi de la Liceul Teoretic ”I. Creangă” și Colegiul Financiar Bancar din or. Chișinău. Echipa a prezentat ideea unui dispozitiv ce poate fi atașat la bicicletă pentru a crea energie alternativă. Echipa a fost aleasă pentru primul loc, datorită aspectului inovativ al produsului, fezabilității ideii și a prezentării inedite.

Alte idei ce au fost premiate, sunt: locul II - Aplicații IT pentru telefonul mobil prin care șoferul să poată să se informeze despre situația traficului rutier (echipa formată de elevi de la LT ”Universul”, Chișinău; LT ”Trinca”, Edineț și Colegiul Național de Comerț); locul III - ideea livrării unor pachete alimentare elevilor la școală (”Căruța cu mîncare”)(echipă formată din elevii LT ”M. Viteazul”, Leova).

”Weekend-ul inovației” este un instrument eficient de motivare a tinerilor în identificarea soluţiilor inovatoare pentru problemele din comunitatea lor, o modalitatea perfectă de a educa şi motiva tinerii în spiritul antreprenorial.