Seminar de instruire pentru profesori în cadrul programelor de educație economică și formare antreprenorială

IMG 7547

În perioada 21-23 septembrie 2012, Asociația Obștească Junior Achievement Moldova cu suportul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului al RM și a companiei ”Gama Proiect” a organizat un seminar de instruire pentru 60 profesori în cadrul programelor de educație economică și formare antreprenorială.

În cadrul seminarului, profesorii divizați pe diferite nivele (ciclul primar, gimnazial și ciclul liceal) au avut posibilitatea de a se familiariza cu toate programele de educație economică, formare antreprenorială și orientare profesională oferite de Junior Achievement, de a învăța și dezvolta metode de predare moderne și interactive. Pe lîngă prezentarea programelor din cadrul ofertei educaționale JA, 30 profesori ai claselor liceale au fost intruiți în special în cadrul programului Compania Școlară, un program internaţional Junior Achievement – Young Enterprise de educaţie economică şi antreprenorială tip learning by doing, destinat tinerilor, elevi cu vârste cuprinse între 15 și 19 de ani.

Programul Compania Școlară reprezintă un ”laborator” economic și de afaceri, care le facilitează tinerilor accesul la o experiență reală de antreprenoriat, prin exersarea unor roluri diverse, de la conceperea proiectului, pînă la design și producție. În cadrul programului, cu ajutorul unui profesor instruit de JA Moldova, elevii inițiază o companie în cadrul școlii. Pe durata funcționării acesteia, ei desfășoară studii de piață, formează capitalul prin vînzarea de acțiuni, crează și vînd un produs, țin evidența rezultatelor obținute. Pe lîngă învățarea practică a conceptelor economice și antreprenoriale, elevii își dezvoltă un puternic simț de responsabilitate, își consolidează abilitățile de învățare, abilitățile interpersonale, cele de conducere și capacitatea de a lucra în condiții economice reale. Finalitatea acestui program este participarea la Tîrgul Național al Companiilor Școlare/ Competiția Compania Anului.

Profesorii au fost instruiți de către formatorii JA Moldova: Valentina Olaru (L.T. Blaga, or. Chișinău), Andoni Vitalie (L.T. Gaudeamus, or. Chișinău), Iurie Melinte (LT.B.P. Hașdeu, or. Drochia) și Rita Gîra (L.T. Dimitri Cantemir, or. Edineț).

De asemenea, profesorii i-au avut ca invitați pe Vladislav Railean, Director executiv I.M. "East-Europe Consulting Associates" SRL, membru al juriului Competiției Internaționale Compania Școlară 2012 și Sergiu Matei, Vice Președintele Junior Chamber International Moldova. Astfel, participanții la seminar au învățat din experiența internațională a programului Compania Școlară și din experiența în afaceri a invitaților.

Participanții la seminar au demonstrat spirit de echipă și interes sporit față de temetica seminarului. ”Un seminar util, cu informație bine structurată și explicată. Mulțumim pentru instruire. Va fi un plus enorm pentru noi care vom implementa cursurile. ” a afirmat Bob Maria, profesor la Liceul Teoretic ”M. Eminescu”, or. Sipoteni, Călărași

”Costul de oportunitate plătit pentru seminar a fost justificat!” a afirmat Livia State, profesor la Liceul Teoretic ”M. Eminescu”, or. Chișinău

IMG 7544

IMG 7586

IMG 7582