Studierea experienţei estoniene în dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale ale elevilor

936690 565664470150525 749434635 nÎn perioada 4-9 mai, 2013, 11 profesori de economie aplicată din diferite regiuni ale țării și doi reprezentanți Junior Achievement Moldova, au participat la Tallinn, Estonia în cadrul unui seminar de formare cu tematica „Tehnologia elaborării jocurilor de instruire”. Participarea profesorilor din R. Moldova în cadrul acestei activități este parte componentă a proiectului de cooperare dintre Junior Achievement Estonia și Junior Achievement Moldova pentru dezvoltarea educației antreprenoriale, finanțat de către Ambasada SUA în R. Moldova și Ministerul de Externe al Estoniei.

Pe lîngă participarea în cadrul seminarului, organizat la Laulasma SPA, hotel situat pe malul mării Baltice, profesorii și reprezentanții Junior Achievement Moldova au avut parte de un program cultural divers - excursii în orașul vechi al Tallinnului, la Turnul Televiziunii, muzee și parcuri, vizită de studiu la Liceul Rus Linnamiaă din Tallinn, plimbări prin oraș.

Livia State, profesoară, Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Chișinău: „Comunicarea cu profesorii estonieni a scos la iveală existenţa problemelor comune în educarea tinerei generaţii. Împreună, am căutat soluţii şi modalităţi de implementare a educaţiei antreprenoriale în şcoala contemporană.

Jocul este o parte componentă a procesului de învăţare. La acest training, am căpătat o bază teoretică de construire a jocului didactic. Modelarea jocului, etapă cu etapă, este orientată spre implicarea totală a colectivului de elevi de orice vîrstă şi stimularea potenţialului creativ al fiecăruia. Simularea unor situaţii de viaţă prin joc oferă posibilitatea exersării de rezolvare a unor probleme, precum şi oportunitatea de a forma elevilor competenţe existenţiale, atât de necesare în viaţă.

În Estonia, există companii specializate în elaborarea şi desfăşurarea jocurilor în colectivele de copii, precum şi ale întreprinderilor. Este o experienţă interesantă, mai puţin valorificată la noi. Poate, crearea unor cluburi de joc şi în spaţiul nostru ar oferi, în primul rînd, elevilor oportunitatea de a reduce statul în faţa calculatoarelor şi le-ar da posibilitatea unei comunicări pe viu cu semenii lor.”

Larisa Râbac, profesoară, Liceul Teoretic Cotiujeni Mari, Șoldănești: „Am acumulat în valiza mea multe idei și practici interesante de creare a jocurilor didactice, am colaborat cu profesori din Estonia, am beneficiat de proceduri de îmbunătățire a sănătății, ne-am plimbat pe malurile Mării Baltice.

Spre sfîrșitul zilei a 5-a am fost în vizită la ambasada Moldovei în Estonia. Ambasadorul Victor Guzun ne-a primit cu amabilitate(dealtfel tot dumnealui ne-a întîmpinat în ziua sosirii la aeroport, apoi seara ne-a organizat o mică excursie prin Tallin) ca pe cei mai scumpi oaspeți, ne-a povestit despre misiunea diplomatică , despre evenimentele curente ale Ambasadei RM în Estonia, ne- a servit cu un ceai și ne-a provocat la o discuție interesantă care ar fi continuat la nesfîrșit dacă nu eram limitați în timp.”

Seminarul de formare din luna mai este ultima activitate din cadrul proiectului de cooperare dintre Junior Achievement Estonia și Junior Achievement Moldova pentru dezvoltarea educației antreprenoriale.