Moldova la Tîrgul Internațional al Companiilor Școlare

IMG 1661 Trei echipe de elevi au reprezentat R. Moldova în cadrul Tîrgului Internațional al Companiilor Școlare de la Tallinn, Estonia, în perioada 6-12 februarie curent.

Participarea echipelor din R. Moldova este parte componentă a proiectului de cooperare dintre Junior Achievement Estonia și Junior Achievement Moldova pentru dezvoltarea educației antreprenoriale, finanțat de către Ambasada SUA în R. Moldova și Ministerul de Externe al Estoniei.

La Tîrg au participat 160 echipe de elevi din Estonia, Suedia și R. Moldova. Companiile școlare din R. Moldova au venit cu produse gen: pușculițe-pinguin, confecționate manual, din produse reciclabile, ceea ce este apreciat la nivel international, bijuterii hand-made și diverse produse realizate din rămășițe de lemn, ceramică, hîrtie etc. Ambasadorul R. Moldova în Estonia, domnul. Victor Guzun, prezent la eveniment, a oferit un premiu, în cadrul Tîrgului, pentru cea mai bună minifirmă școlară participantă. Tîrgul este parte componentă a programului de educație economică și formare antreprenorială „Compania Şcolară", un program internațional JUNIOR ACHIEVEMENT - YOUNG ENTERPRISE, tip „learning by doing", destinat elevilor cu vîrste cuprinse între 15 și 19 de ani. Programul reprezintă un "laborator" economic și de afaceri, care le facilitează tinerilor accesul la o experiență reală de antreprenoriat, prin exersarea unor roluri diverse, de la conceperea proiectului, pînă la design și producție.

Pe lîngă participarea la Tîrg, elevii, profesorii și reprezentanții Junior Achievement Moldova au avut parte de un program cultural divers - excursii în orașul vechi al Tallinnului, la Turnul Televiziunii, muzee și parcuri, vizită de studiu la Școala nr. XXI din Tallinn, excursie în subteranele capitalei Estoniei, plimbări prin oraș.

Tatiana Braga, elevă în cl. a XI-a, compania școlară „Junior Prim", a spus: "Această participare ne-a ajutat mult să ne facem o viziune mai clară asupra muncii de antreprenoriat, să stabilim contacte cu colegii noștri din Estonia și Suedia şi de ce nu poate o eventuală colaborare, ne-a oferit posibilitatea să ne confruntăm direct cu piaţa externă".

Cristian Bragoi, un alt participant, a adăugat: "A fost pur şi simplu minunat, o experienţă ce nu se compară cu nimic din ceea ce am avut parte pînă acum. Emoţiile pe care le ai atunci cînd stai în faţă cu clientul şi încerci să îl convingi să procure produsul companiei tale sunt inevitabile. De asemenea, emoții deosebite am simțit atunci cînd i-am avut ca vizitatori, la Tîrg, pe Ambasadorul SUA în Estonia şi Excelența sa, Victor Guzun, împreună cu soția dumnealui, pe care i-am şi vizitat mai tîrziu la Ambasada Moldovei. Într-o atmosferă plăcută, dumnealui ne-a relatat cîteva lucruri din munca unui ambasador, astfel am rămas plăcut impresionaţi de căldura cu care am fost primiţi".

”A fost o experiență deosebită, unde am reușit să îmbinăm frumosul cu utilul. Totul a fost bine organizat și interesant - și Tîrgul, și vizitele, și excursiile prin Tallinn. Într-adevăr, acest oraș este unul european. Mulțumim gazdelor și organizatorilor", a concluzionat Vladislava Babițchi, elevă la Liceul Teoretic rus nr. 3 din or. Drochia.

Proiectul de cooperare dintre Junior Achievement Estonia și Junior Achievement Moldova pentru dezvoltarea educației antreprenoriale va finaliza în luna mai, cînd o echipă de 12 profesori de economie din R. Moldova vor merge la stagiere în Estonia.