Profesioniști și Debutanți la a doua ediție!

IMG 1028

 

 

 

Profesioniști și Debutanți la a doua ediție!

La 8 noiembrie curent, a avut loc cea de-a doua ediție a Proiectului ”Profesioniști și Debutanți”, organizat de AO ”Junior Achievement Moldova” în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova, Ministerul Educației, Fundația "Familia Sturza", Academia de Studii Economice din Moldova și DAAC Hermes.

 

 

 

 

 

”Profesioniști și Debutanți” (”Job Shadow Day” sau ”O zi de lucru în umbră”) presupune aflarea, pe durata unei singure zile a unui sau a mai multor liceeni în cadrul unei companii/instituții sau organizații, aceștia devenind ”umbra” unuia dintre angajați. Astfel, elevii văd pe viu ce implică anumite specialități din domeniul ales, află despre responsabilități, îndatoriri și munca în echipă.

”Junior Achievement Moldova” (JA Moldova) desfășoară, pentru a doua oară, proiectul ”Profesioniști și Debutanți”, un parteneriat între comunitatea de afaceri și mediul educațional, destinat facilitării accesului elevilor la un loc de muncă.

Anul curent, în proiect au participat 186 de elevi din 32 de licee, din 17 raioane din republică, 40 de profesori și 38 de companii și instituții.  

Festivitatea de încheiere a proiectului s-a desfășurat la Academia de Studii Economice din Moldova, unde au participat - Ion Cebanu, Ministrul Tineretului și Sportului, Sergiu Ciobanu, viceministrul Economiei, Tudor Darie, consilier al prim-ministrului pe probleme de tineret și IT, Adela Scutaru, director ”DVV International”, Rodica Bairac, director Fundația ”Familia Sturza”,  Ala Cotelnic, prim-prorector cu activitate didactică al ASEM și Eugen Spatari, reprezentant al Ministerului Tineretului și Sportului.

"”Profesioniști și Debutanți” oferă tinerilor oportunitatea de a explora și de a înțelege diverse opțiuni de carieră, pentru a-și forma o părere corectă în ceea ce privește piața forței de muncă din Republica Moldova”, a spus, la deschiderea festivității de încheiere a proiectului, Tatiana Ungureanu, director executiv JA Moldova.

Ion Cebanu, Ministrul Tineretului și Sportului al RM, a apreciat implicarea ministerului în realizarea acestui parteneriat cu JA Moldova: ”Este un eveniment frumos, mai ales că are loc în Zilele Tineretului în R.Moldova, iar tinerilor le este important să cunoască care este gîndirea antreprenorială, cum este organizată munca în companii și organizații, cît de pregătiți trebuie să fie pentru a îmbrățișa o profesie sau alta”.

Tudor Darie, consilier al prim-ministrului pe probleme de tineret și IT, a menționat: ”Felicitări, dragi liceeni, că ați avut asemenea șansă să vă aflați, măcar pentru o zi, alături de niște profesioniști, care v-au explicat cu ce se mănîncă ”pîinea lor”, ați văzut care profesii par a fi promițătoare și v-ați creat o imagine asupra mediului de afaceri din RM”. 

Cristian Bețivu, elev al Liceului Teoretic ”N. Casso”, s. Chișcăreni, r-l Sîngerei: ,,Sunt foarte bucuros că am avut ocazia să particip la proiectul Job Shadow Day, organizat de Junior Achievement. În această zi, am reușit să le îmbinăm pe toate. De dimineață, am fost instruiți în domeniul IT la UTM de experți de la companiile Endava, Pentalog, Trimetrica etc. Am acumulat multe cunoștințe noi, care îmi vor fi de mare folos pe viitor. Cea mai interesantă parte a zilei a fost vizita la compania Pentalog, unde am fost întîmpinați călduros, ni s-a făcut o prezentare amplă a companiei și a procesului de lucru. De asemenea, am avut parte de un mic joc, am fost divizați în 3 echipe, în cadrul fiecăreia trebuia să împărțim responsabilitățile, la fel cum are lor într-o companie IT. Scopul era să construim o mașină cu ajutorul jucăriilor lego. Ne-am îndeplinit cu succes sarcina și toți am rămas mulțumiți. Vreau să aduc sincere mulțumiri organizatorilor: echipei Junior Achievement, partenerilor acestui eveniment și, nu în ultimul rînd, companiilor care au acceptat să se implice”. 

Dan Mocanu, elev al Liceului Teoretic "Spiru Haret", mun. Chișinău: "Evenimentul “Profesioniști și Debutanți”, a fost, atît pentru mine cît și pentru colegii mei, o oportunitate de mărire a spectrului de cunoștințe generale în diverse domenii și de familiarizare cu activitatea propriu-zisă din cadrul companiilor, în care, probabil, unii dintre noi vor lucra peste cîțiva ani. În acest sens, vreau să mulțumesc organizației Junior Achievement Moldova, pentru că a reușit, prin acest eveniment, să faciliteze interacțiunea dintre elevi și companii din diverse domenii, oferindu-ne, astfel, o experiență interesantă, cunoștințe și suport în alegerea unei viitoare cariere."

În cadrul evenimentului, cei 186 de tineri debutanți au avut norocul să fie în umbra PROFESIONIȘTILOR din cadrul: Ministerul Tineretului și Sportului al RM, Ministerul Finanțelor, Academia de Studii Economice a Moldovei, DAAC Hermes, Voiaj International, Colmed Plus, Endava, Pentalog, Trimetrica, Moldcell, Remsys, Express Leasing, Bons Offices, Publika TV, Jurnal TV, Gas Natural Fenosa, Hotel Vila Verde, Leogrand Hotel & Convention Center, Linella, ASITO, MAGENTA Consulting, East-Europe Consulting Associates, Creator Iurie Borș, Fabrica de confecții IONEL, Agenția de turism SOVADA, Teatrul Satiricus, Tutun CTC, Cabinetul Stomatologic Rona Dental, Muzeul Național de Arhiologie și Istorie a Moldovei, Judecătoria sectorului Rîșcani, Judecătoria sectorului Botanica. 

 333736 219027084833407 100001783528491 531375 1398896574 o1

Prima ediție a evenimentului ”Profesioniști și Debutanți” s-a desfășurat cu suportul financiar al Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Moldova, în cadrul proiectului "Abilități pentru succes de la inițiere la vocație" și a constat din două activități: un seminar de instruire și inițiere pentru profesori și evenimentul propriu-zis, aflarea elevilor în umbra profesioniștilor din cadrul organizațiilor și companiilor participante.