Schimb de experiență moldo-estoniană privind organizarea programelor de educație economică

JA1În perioada 4-10 decembrie 2012, un grup de 12 persoane, elevi, profesori și personal din cadrul organizației Junior Achievement Moldova au întreprins o vizită de studiu în Estonia, cu scopul de a efectua un schimb de experiență și idei cu participanții programului Junior Achievement Estonia.

Din cadrul grupului au făcut parte echipa de elevi de la Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din orașul Chișinău, coordonată de profesorul de istorie și economie, Ala Bîrladeanu, echipa care a ocupat primul loc la Tîrgul Național al Companiilor Școlare, din 1 iunie 2012. De asemenea, la vizită au participat elevi de la Liceul Teoretic ”Gaudeamus”, ”Petru Rareș”, ”Mihai Eminescu” din orașul Chișinău și o absolventă a programelor JA Moldova, studentă la Academia de Studii Economice a Moldovei. În cadrul vizitei în Estonia, elevii au participat la o serie de activități educaționale și culturale, printre care: un atelier de lucru de 12 ore ”Innovation Camp”, Tîrgul Regional al Companiilor Școlare, asistarea la ore, etc.

Innovation Camp a fost desfășurat de către organizația de JA alumni ”Sent” în orașul Sillamae, unde au participat circa 30 elevi. Innovation Camp este un atelier de lucru, în care elevii se adună cu scopul de a analiza o problemă specifică domeniului de afaceri şi de a veni cu idei inovative şi fezabile care ar putea fi utilizate în soluționarea problemei stabilite. O parte din delegația din Republica Moldova au participat în calitate de co-leaderi, alții au participat ca membri ai echipelor de lucru. Tema de lucru a atelierului a fost identificarea unor soluții inovative de a ajuta oamenii să petreacă mai bine timpul împreună. Pentru ca elevii să poată lucra împreună pe parcursul zilei și pentru a găsi soluția cea mai potrivită, ei au participat la o serie de exerciții de team-building, workshopuri pe diverse tematici de afaceri, cum ar fi: marketing, vînzare, finanțe, etc. La sfîrșitul zilei de lucru, elevii au prezentat ideea produsului și planul de afacere în fața unui juriu format din consultanți de afaceri și profesori din cadrul programului JA. Cea mai bună și cea mai realizabilă idee aleasă de către juriu a fost crearea unor prăjituri cu mesaje și însărcinări, care le-ar permite prietenilor să aibă un timp mai frumos și distractiv împreună.

Tîrgul Regional al Companiilor Școlare s-a desfășurat în orașul Pernu, în sud-vestul Estoniei. La Tîrg au participat circa 80 elevi, printre care și echipa de elevi de la Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, din orașul Chișinău. Participanții au avut diverse produse, confecționate manual, cum ar fi: felicitări, lumînări, produse cosmetice, decorații de Crăciun, produse confecționate din materiale reciclabile, etc.

În ultima zi a călătoriei, delegația de elevi și profesori a avut posibilitatea de a vizita Ambasada Republicii Moldova la Tallinn. Împreună cu Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, au fost discutate realizările programului Junior Achievement și ale companiilor școlare fondate de membrii delegației, posibilitățile de cooperare cu parteneri estonieni pentru următorii ani și realizarea unor proiecte de perspectivă, folosind experiența estoniană.

Ca rezultat al vizitei de lucru în Estonia și al schimbului de experiență și idei, Junior Achievement Moldova cu suportul elevilor și profesorilor participanți ai vizitei, va implementa atelierul de lucru Innovation Camp, va aduce unele îmbunătățiri în procesul de lucru. De asemenea, elevii și profesorii au acumulat o experiență nouă, au identificat idei noi ce le vor implementa în cadrul activității companiei școlare și în cadrul activității extracurriculare personale.

De menționat că vizita elevilor în Estonia este parte componentă a proiectului de cooperare dintre Junior Achievement Estonia și Junior Achievement Moldova pentru dezvoltarea educației antreprenoriale, finanțat de către Ambasada Americii în R. Moldova și Ministerul de Externe al Estoniei.

Fotografie0076

IMG 9490