Scripcara

În anul 2004 când am pășit pragul Colegiului Financiar-Bancar din Chișinău am descoperit o lume nouă care am îndrăgit-o îndată: cea a contabilității și finanțelor. Sunt recunoscătoare faptului că am avut șansa să particip în cadrul acestui proiect minunat, unde am învățat, încă de la o vârstă fragedă, importanța economiei atât pe plan profesional cât și personal. Datorită studiilor economice și nivelului de pregătire deținute, am obținut primul meu job în cadrul BC¨Moldova-Agroindbank¨SA când abia împlinisem 20 de ani.

   Tinerilor elevi, care sunt încă indeciși ce facultate să urmeze, i-aș sfătui să aleagă economia. Această știință este una universală și necesară în toate domeniile de activitate în toată lumea. Nu ratați șansa de a beneficia de programele de educație economică oferite de nenumărate organizații și desigur de cea mai mare organizație orientată spre educația economică și antreprenorială, Junior Achievement, care este prezentă în peste 100 de țări.

   Din propria experiență pot spune că studiile economice din Moldova sunt recunoscute peste hotare, datorită lor am putut activa în calitate de administrator al unui supermarket Carrefour în Spania. Investiți energia, setea de cunoștințe în voi și în viitorul vostru, la sigur e cea mai bună investiție ce puteți face și care va da roade pe parcursul întregii vieți.

   Studiile economice nu doar ajută la obținerea unui bun loc de muncă, a un viitor asigurat dar și la formarea unei gândiri logice, analitice și practice pentru viața de zi cu zi.

   Țin să mulțumesc întregului cadru didactic al colegiului și în special catedrei Finanțe pentru toate cunoștințele ce ne-au transmis, pentru sfaturile, orientările și îndrumările oferite. Dedicația personală și profesională a tuturor profesorilor este cheia succesului pentru formarea viitoarelor generații de oameni cu gândire liberă.

Felicitări Junior Achievement Moldova cu ocazia aniversării a 25 de ani!!!

Zorila

A.O. Junior Achievement Moldova este organizația care mi-a deschis noi oportunități și m-a orientat în realizarea viselor mele.

În anul 2015 fiind studentă în anul II la Facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova am avut șansa de a face practica de stagiere în cadrul organizației.

Pe timpul practicii am avut posibilitatea de a cunoaște specificul activității asociațiilor obștești și împreună cu colegele de facultate am contribuit la promovarea Junior Achievemet Moldova prin selectare de materiale, traducere, scriere de articole și nu în ultimul rând promovarea programelor JA Moldov în rândul tinerilor.

O experiență deosebită am acumulat în organizarea evenimentelor, anume festivitatea de 20 ani de la fondarea a Junior Achievement Moldova. În acea perioadă am făcut și noi relații cu studenți din Franța care de asemenea au beneficiat de intership în cadrul JA Moldova.

Comunicarea cu staful JA Moldova mi-a oferit oportunitatea să înțeleg că visele trebuie să fie realizate și niciodată nu este târziu să începi de la început, astfel în dată după susținerea practicii am decis să îmi realizez visul, și anume începerea studiilor la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițeanu„ din Republica Moldova, Facultatea Stomatologie.

La moment sunt în anul V și sunt pe ultima sută de metri pentru a susține teza de licență în stomatologie și nu regret nici-o clipă că JA Moldova mi-a făcut orientarea profesinală mult dorită.

Mă bucur enorm că Junior Achievement Moldova oferă posibilitate nu doar copiilor din întreaga țară să studieze educația economică și antreprenorială, dar și tinerilor să facă stagii de practică pentru creștere profesională.

Doresc mari succese echipei care promovează Junior Achievement Moldova, profesorilor care predau educație economică și elevilor care studiază această disciplină.

Să nu vă fie frică să vă realizați visele.

Melania Zorilă, Studenta anul V Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițeanu” din Republica Moldova ,Facultatea Stomatologie.

Cocrl

Salutare,

Lumea, societatea, în special mediul economic pot fi asociate cu niște organisme care sunt mereu în dezvoltare și perfectionare. Fiecare din noi face parte din acest mediu, totodată noi suntem și motorul care contribuie și determină vectorul dezvoltării. Cu 11 ani în urmă am pășit pentru prima dată pragul Colegiului Financiar Bancar, la momentul de față Centru de Exelență. Am decis să aleg domeniul economic inițial din motiv că eram îndrăgostit în cifre. Pe parcursul procesului de învățare, cu ajutorul specialiștilor am început să iubesc și domeniul în care am decis să devin specialist.

Un mare aport la formarea specialistului din mine l-a adus proiectul “Compania școlară”, proiect lansat de “Junior Achievement”. Detalierea și realitatea cu care sunt redate anumite situații din procesul de gestiune a unei companii este uluitor. În acest proiect am invățat pentru prima dată să muncesc în echipă, să mă conformez unor decizii luate de către șeful echipei, și totodată să iau decizii, fiind și eu șef de echipă. Schimbul de experiență cu alte echipe implicate în acest proiect din alte instituții de învățământ inclusiv și din alte țâri, în special România, au trezit în mine spiritul competitiv.

Mulțumesc frumos Junior Achievement Moldova pentru lansarea proiectului și introducerea în lumea economiei într-un mod mai detaliat și realistic. Felicitări cu aniversarea celor 25 de ani de activitate în Republica Moldova. Vă urez sucese, să nu stopați proiectele deja existente, și totodată lansați proiecte noi in Republica Moldova.

Cocîrla Cristian, angajat în departamentul de raportare financiară IM. “Vinăria Purcari” S.R.L.

BucuciSocietatea în care trăim se dezvoltă cu pași rapizi la capitoul tehnologii, inovații. Cerințele de la societate încep să fie altele, decît cum era acum 10 ani în urmă. Cu regret, observ ca nu cu aceași pași rapizi se dezvoltă educația financiară în societate. Oamenii trebuie să dețină și o pregatire economică-financiară care să-i ajute la luarea deciziilor în viața de zi cu zi. În multe țări educația-financiară are loc și în gradinițe, nu mai zic de școli/licee și instituții universitare.

Eu cu 16 ani în urmă am pășit pragul Colegiului Financiar Bancar, actualmente Centru de Excelență în Economie și Finanțe, unde am descoperit dragostea față de cifre și dorința de a cunoaște tot ce ține de economie, contabilitate, finanțe. În Republica Moldova au apărut multe posibilități de studiere,  dezvoltare, prin diverse proiecte naționale/internaționale unde îți oferă acces la informație, iar pentru toate acestea este necesar de voință personală. Fiecare din noi este responsabil de educare / furnizare informație ce ajută la dezvoltarea personală în domeniul economic-financiar. Așa că profitați de oportunitățile care apar în cadrul programelor școlare, în societate,  programele internaționale care oferă instruire/granturi în domeniul economic-financiar, inclusiv și cele promovate de Junior Achievement Moldova. Combinarea informației teoretice cu practica va ajuta la o dezvoltare rapidă cît și corectă, ceea ce nu se aplică în practică, se uită. Așa că : Cunoștințele trebuie mereu perfecționate, solicitate și extinse, dacă nu - ele  se risipesc.

Bucuci Vera, Șef direcție Raportare și Control, rețea farmacii Felicia.