,,Dacă vrei să schimbi lumea, începe de la tine”

Ca să obții succes trebuie ca startul unei afaceri să fie unul bazat pe: cunoștințe profesionale, entuziasm, capacitate mare de muncă, rezistență la stres și obligatoriu cunoștințe antreprenoriale- astfel, îți crești șansele de reușită. Ideea de-a avea propria mea afacere a apărut încă în adolescență, în urma talentelor din copilărie când obișnuiam să adun copiii de pe uliță pentru a face exerciții împreună. Studierea Educației Economice și Antreprenoriale a fost disciplina care mi-a oferit cunoștințele de bază antreprenoriale pentru dezvoltarea unei afaceri. Astăzi, îmi adun clientele pentru multă mișcare în sălile din rețeaua Evaśport. Aici puteți găsi studiouri de fitness și servicii adiacente, dar și informații despre anatomie, fiziologie, biomecanică și nutriție care sunt indispensabile pentru a înțelege cum funcționează corpul uman. Viziunea mea este de a crea o comunitate de femei fericite datorită sportului, iar echipa are o contribuție mare la realizarea acestei misiuni.
Afacerea mea se bazează pe cunoștințe de specialitate, dorința de a face femeile mai sănătoase și mai fericite, pe entuziasm și posibilitatea de a fi independentă financiar. În adolescență, la capitolul educație de business îmi servea în mare parte intuiția. Aceasta, desigur era mai bine, decât nimic, însă deloc suficient. Iar de la faptul că am avut, inițial, o mare lacună la acest capitol, m-a făcut să învăț din mers și chiar să am pierderi.
Un antreprenor, desigur, mereu are de învățat, dar să pornești în oceanul business-ului fără o educație antreprenorială suficientă, ar însemna să-ți crești cu mult riscul unui faliment. În tot acest timp a trebuit să învăț cum să-mi gestionez timpul, echipa, finanțele, cum să negociez, cum să vând, cum să îmbunătățesc serviciile, cum să fidelizez clienții, managementul de criză, resurse umane, marketing, managementul proceselor și acest proces nu se va opri niciodată. ,,Dacă vrei angajați buni, trebuie să-i crești!”. Deoarece îmi place să fac analogii între natură și business- când pornești în lumea antreprenoriatului e ca și cum ai porni pe timp de iarnă siberiană la vânat. Aici apare doar o întrebare: vă veți porni la drum echipat sau nu? Sigur, se poate și neechipat- însă șansele de existență sunt minime.
În afaceri, ești informat, deci ești înarmat.
Succese, și nu vă opriți niciodată!

Ludmila Grițcu – fondatoarea rețelei de fitness –studiouri pentru femei-Evaśport.

Fiecare din noi poate mișca lumea pentru a o transforma într-un loc mai bun, iar cheia acestui motor este inteligența.

Știam că vreau să studiez economia încă de când învățam la gimnaziu. În clasele liceale am avut ocazia să urmez programele susținute de Junior Achievement Moldova, ținut de un maestru în arta predării – domnul Vitalie Andoni, profesor de istorie, economie și educație civică la Liceul Teoretic "Gaudeamus" din Chișinău. Acest curs a constituit baza cunoștințelor și abilităților mele în domeniul economiei aplicate și m-a ajutat să devin fruntașă la facultatea de Științe Economice, specialitatea Business și Administrare a Universității de Stat din Moldova, unde am obținut titlul de master în Științe Economice.

Am început să muncesc chiar din primii ani de facultate, până în prezent ocupând diverse posturi în 6 companii și organizații din domenii variate, căpătând astfel experiență profesională în vânzări, marketing, serviciu clienți, finanțe, contabilitate și administrare. În niciunul din domeniile enumerate succesul nu ar fi posibil fără cunoștințe temeinice în economie. Cred că în lumea modernă în care trăim, abilitarea economică este indispensabilă pentru reușita în orice domeniu, în orice profesie și în viața de zi cu zi.

Acum sunt Asistentă operațiuni la PNUD – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Activitatea într-o organizație internațională este un vis realizat pentru mine. Sunt fericită că zilnic îmi pot direcționa energia, experiența și talentul pentru a contribui la o viață mai bună în Moldova și în întreaga lume. Consider că fiecare din noi poate mișca lumea pentru a o transforma într-un loc mai bun, iar cheia acestui motor este inteligența.

Vladlena Glavan
Asistentă Operațiuni UNDP Moldova

Omul deștept învață pe greșelile altora, iar cel ”prost” pe greșelile proprii.

Privind înapoi la studiile mele din Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău, unele dintre cele mai frumoase amintiri mi le recheamă cursul de Economie Aplicată, care mi-a fost predat de distinsa profesoară Ana Nagy-Moldovan. E greu să găsești în zilele de astăzi un profesor cu un umor mai rafinat, care pe lângă profesionalism și calitate didactică să și reușească să-ți capteze atenția printr-o abordare critică și pe-alocuri ironică.
După acest curs, am decis să mă implic și în competiția „Compania Școlară a Anului”, pregătirile și instruirea pentru care erau ghidate de Dna Galina Bugenko. În mare parte grație acesteia am reușit să avem o prestație demnă în cadrul competiției locale, fiind desemnați drept compania cu cel mai bun business plan și ulterior și cea mai bună companie școlară a anului. Ultima distincție ne-a asigurat plecarea la competiția europeană, care a avut loc în capitala Estoniei, orașul Tallinn. Această aventură care ne-a lărgit orizonturile ne-a oferit și o experiență de neuitat, care s-a dovedit a fi foarte valoroasă. Tot acolo, am cîștigat și „Leadership Alumni Award”, care a determinat rezultatul a foarte multe aplicări la proiecte internaționale de mai târziu. 
Grație competențelor obținute în urma instruirilor și participărilor în cadrul proiectelor JA, am putut face față funcției de director comercial al unei entități economice, pe care am ocupat-o timp de 2 ani. Actualmente m-am întors din cadrul unor programe internaționale din Indonezia și Coreea de Sud, continuându-mi activitatea didactică din cadrul Centrului de Excelență în Economie și Finanțe, unde activez ca profesor de discipline economice. 
Sunt profund recunoscător echipei Junior Achievement Moldova, pentru imboldul de a ieși din zona de comfort. Se spune că omul deștept învață pe greșelile altora, iar cel ”prost” pe greșelile proprii. În conformitate cu acest postulat, trebuie să recunosc că sunt un ”prost”. Dar, încă învăț și până la urmă asta este ceea ce contează.
Baftă, curaj și numai înainte, JA Moldova!

Andrei Zapșa

Încercările aduc întotdeauna experiență, experiența însă, ne crește, ne face mai puternici.

Am studiat la Liceul Teoretic "Emil Nicula" din s.Mereni, r.Anenii Noi, unde am și descoperit ceea ce reprezintă Economia, inițial fiind un termen necunoscut, ca mai apoi să înțeleg că acest termen este de fapt unul foarte interesant și practic vital pentru orice societate.
Datorită Doamnei Maia Zlotea, profesoară a programelor Junior Achievement Moldova am învățat primele și cele mai importante noțiuni de economie, de fapt dumneaei a făurit în noi dorința de a descoperi acest domeniu și ne-a motivat să alegem pentru viitor această cale. Prin intermediul programelor și activităților Junior Achievement la care am participat, am descoperit părțile practice ale economiei, fapt ce m-a motivat să merg la treapta următoare Facultatea de Economie, specialitatea Business și Administrare în cadrul Universității de Stat din Moldova. Apoi, a urmat inițierea unei afaceri în domeniul Alimentației Publice, în care realizez ideile mele. Nu este foarte ușor să te afirmi ca antreprenor, este greu, dar cu multă muncă și răbdare ajungi să obții rezultate.
Un lucru foarte important pe care l-am învățat a fost "încercarea", pâna nu încerci să faci ceva, indiferent dacă obții un rezultat sau un eșec, nu obții nimic, încercările aduc întotdeauna experiență, experiența însă, ne crește, ne face mai puternici.
Recomand celor mai mici să studieze Economia aplicată, să participe în cadrul Junior Achievement Moldova, să acumuleze experiență, să experimenteze, pentru că o persoană experimentată este mereu cu un pas înainte, este o persoană care dacă va munci se va realiza neaparat și plus la toate va primi satisfacție maximă de la activitățile implementate.


Ermurachi Victor (antreprenor)