Conferința științifico-practică ”Europa pentru tine” în or. Glodeni

    La 24 aprilie curent, echipa JA Moldova a participat, în cadrul Conferinței științifico-practice, desfășurată sub genericul ”Europa pentru tine” și motto-ul ”A fi împreună-început. A rămîne împreună –progres. A munci împreună - succes!”. Evenimentul a fost organizat de către Liceul teoretic ”V. Coroban” din or. Glodeni sub îndrumarea Dnei Maria Pîntea, profesor de istorie și economie, în parteneriat cu Direcția învățămînt, tineret și sport din r. Glodeni și ”Euro Gold Club” din or. Glodeni.

Cu un cuvânt de salut a venit Dnul Fiodor Lupașcu, vicepreședintele raionului,  Nina Lupușor, metodist DÎTS Glodeni, Dna Eugenia Furtună, directorul LT ”V. Coroban”.

Participanții, 30 de elevi și 20 de profesori din r-l Glodeni, au discutat despre istoricul Uniunii Europene, mecanismul de funcționare și protecție europeană a drepturilor omului, cetățenia UE, politica europeană pentru tineri și desigur despre procesul de integrare economică.

Conferința s-a desfășurat sub mai multe aspecte, fiind utilizate diverse strategii didactice, au fost prezentate informații de către elevii-consultanți, demonstrate filmulețe video tematice realizate cu participarea exepților locali în domeniul de referință, accentul fiind pus pe opinia și implicarea tinerilor claselor a X-a - a XII-a.

La subiectul ce ține de educația economică și antreprenorială, Junior Achievement Moldova, a venit cu o prezentare a programelor pe care le susține, accentuându-se faptul că  integrarea RM în spațiul european trebuie perceput și ca o pregătire și dezvoltare a tinerilor în direcția antreprenorială, iar programele JA Moldova oferă această oportunitate. De asemenea, a fost prezentat un spot video despre programele

  Junior Achievement Moldova și un filmuleț aniversar despre activitatea organizației care a împlinit anul acesta 20 de ani de la fondare. Materialele didactice oferite profesorilor, dar și elevilor, a trezit un interes aparte, or educația economică și antreprenorială este o posibilitatae ce trebuie valorificată.

La final, elevii, în rol de experți și recenzenți, au subliniat rolul organizării acestei conferințe care a contribuit la consolidarea cunoștințelor celor prezenți, fiecare conștientizând despre importanța aderării în spațiul european, parcursul fiind unul plin de provocări, dar absolut necesar țării noastre.

La final, Dna Maria Pîntea a menționat că ”Tinerii din Glodeni sunt activi, au creat Euro Gold Club, unde încearcă să aplice cunoștințele teoretice la nivel practic, implicându-se în diferite proiecte naționale, dar și internaționale. La fel, ei se implică activ în toate activitățile JA Moldova. A fost o plăcere să conlucrez cu aceștia în cadrul acestei conferințe”.