Club de discuții ”Democrație și Antreprenoriat” la Nisporeni

30 elevi, cu vîrsta de 15-18 ani, 24 fete și 6 băieți, de la Liceul Teoretic ”B. Cazacu” din or. Nisporeni, s-au întrunit, la cel de-al cincilea club de discuții economice, cu genericul ”Democrație și Antreprenoriat”, desfășurat la 24 septembrie curent.
Participanții au fost familiarizați despre conceptele generale despre democrație și antreprenoriat, principiile ce stau la baza acestora, oportunitățile și provocările în dezvoltarea acestor concepte.
Facilitatorul le-a propus anumite jocuri tematice, lucru în grup, astfel elevii și-au fundamentat cunoștințele în aceste domenii. Pe tot parcursul activității, elevii au pus accent pe ideea că antreprenoriatul este unul dintre pilonii fundamentali ai democrației, iar a fi antreprenor presupune o serie de cunoștințe și abilități: idei inovative, muncă asiduă, parteneriate și colaborări, spirit de echipă ș.a.
Tinerii au avut parte nu doar de informații teoretice, dar și de anumite sfaturi utile, oferite, în cadrul unei discuții, alături de antreprenorul local, Valeriu Abajeru, care desfășoară o afacere în domeniul contrucțiilor în r-l Nisporeni. Dumnealui le-a relatat tinerilor despre cum și-a inițiat propria afacere, de unde a pornit, care sunt beneficiile, oportunitățile și riscurile creării și menținerii unei afaceri. 
Antreprenorul i-a îndemnat pe tineri să fie curajoși, să pornească, în lumea afacerilor cât mai devreme, deoarece orice dificultate va fi o experiență, iar cine nu riscă, nu obține succes, iar cel mai important sfat a fost: ”Cea mai mare piedică e însuși omul, atunci cînd are frică de greutăți și nu este în stare să depășească unele stereotipuri. Depășiți-vă pe voi înșivă, temerile voastre și veți obține succesul!”
Participanții au fost cointeresați în tema propusă, în cadrul clubului de discuții, menționând că și-au îndeplinit așteptările de a afla cât mai multe lucruri interesante despre subiectele propuse, iar discuția cu dl. Valreiu Abajeru i-a motivat și mai mult să cunoască cât mai multe despre domeniul antreprenoriatului.
De menționat că clubul este desfășurat în cadrul proiectului, cu același generic, implimentat de către A.O. Junior Achievement Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova și în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova. 

//