CLUB DE DISCUȚII LA EDINEȚ

30 de elevi de la Liceul Teoretic ”D. Cantemir” din or. Edineț s-au întrunit, la 27 octombrie 2015, în cadrul celui de-al șaptelea club de discuții economice, cu genericul ”Democrație și Antreprenoriat” din seria celor zece cluburi organizate de A.O. Junior Achievement Moldova cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova.
Tinerii, 18 fete și 12 băieți, au pus în discuție conceptele generale ale democrației și antreprenoriatului, prin prisma desfășurării unor activități gen: ”Dacă aș fi…aș fi…”, realizarea portretului unui antreprenor, descrierea unei persoane cu viziuni democratice, calitățile unui antreprenor, lucru în grup și discuții panel.
Participanții au fost interesați și în discuțiile cu antreprenorul local Dna Svetlana Panciuc, care a reușit să îi motiveze, pe unii dintre ei, să cunoască mai multe din principiile concurenței loiale, în vederea demarării propriei afaceri. În dezbateri, elevii au adresat diverse întrebări ce i-au vizat direct, de genul: ”Care sînt riscurile în dezvoltarea unei afaceri? ”, ”Care sînt calitățile pe care trebuie să le întrunească un antreprenor de succes?”, ”În ce măsură antreprenorii se implică în activități de dezvoltare comunitară?”, ”Cum și-a creat echipa și cîtă încredere poate avea în ea” și ”Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un tînăr pentru ași putea dezvolta propria afacere”.
”Antreprenorul este o persoană mereu informată, cu un scop bine determinat, cu dorința de ași urma visele și depune eforturi considerabile pentru a le atinge. La fel, antreprenoriatul nu există fără creativitate, inovativitate, ceea ce îl deosebește de businessul obișnuit”, au concluzionat, la final, elevii.
”Ne pare bine că asemenea activități sunt desfășurate și la noi în localitate, or, tinerii sunt deschiși să afle lucruri noi, să fie motivați, prin exemple concrete, cum sunt discuțiile cu antreprenorii locali, dezbateri tematice etc.”, a menționat participanții la finalul activității.