Club economic 18 decembrie 2018

Junior Achievement Moldova în parteneriat cu Facilitatea Globală de Mediu (GEF SGP Moldova) a organizat cel de-a 4 Club economic pe tema: ”Ecologie și antreprenoriat” din mediul rural. Activitatea a avut loc în s. Mășcăuți, r-nul Criuleni, în instituția publică gimnaziul ,,Ion Sîrbu” la data de 18 decembrie 2018. În cadrul clubului au participat 40 de elevi care studiază disciplina opțională educația economică și antreprenorială, profesorul de la disciplină precum și un agent economic local.
Elevii au abordat o problemă ecologico-antreprenorială, fiind ghidați de tineri antreprenori din localitate, oferându-le sfaturi și bune practici pentru cei ce ce doresc în viitor să-și dezvolte propria afacere, astfel obținând independența financiară, cu accent pe protejarea mediului înconjurător și utilizarea rezonabilă a resurselor naturale. Evenimentul are loc în cadrul Proiectului ,,Promovarea activităților ecologico-antreprenoriale în mediul rural”, finanțat de către Facilitatea Globală de Mediu.
În urma activității elevii au menționat că astfel de activități sunt foarte interesante și utile pentru ei. Deasemenea, au oportunitatea de-a lucra și de-a afla lucruri noi de la cei care au reușit în viață având propria lor afacere. ,,Dacă ai un vis de mic copil și crezi în el atunci ai și scopul aceasta de-al îndeplini, iar pentru aceasta trebuie să depui efort și muncă și atunci vei avea ceea ce ți-ai dorit de mic copil”. Elevii au mai menționat că această activitate i-a făcut să fie mai responsabili de mediul înconjurător și că noi toți suntem responsabili de asigurarea unui mediu curat și îngrijit.
Domnul Victor Mirca, antreprenor local în domeniul agriculturii, a subliniat ca să ai o afacere cu succes trebuie mai întâi să treci prin greutăți, să depășești orice obstacol și doar atunci poți reuși. Deasemenea aceasta a ținut să încurajeze elevii: ,,Vă doresc să fiți mereu deschiși, să învățați și mereu să mergeți spre realizarea scopului vostru. Nu părăsiți satul natal, că și aici sunt șanse de creștere și obținere a unui profit.” Dacă în viitor veți devini antreprenori sau manageri de întreprinderi vă dau un sfat important: ,,încercați să cunoașteți mai mult decât cunosc angajații voștrii, astfel veți avea respectul și încrederea lor ”.
Facilitatea Globală de Mediu (GEF SGP Moldova) reprezintă un mecanism financiar independent prin care se oferă granturi ţărilor în curs de dezvoltare şi celor eligibile pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Programul de Granturi Mici (SGP) a fost lansat în anul 1992. Programul ajută la abordarea problemelor globale de mediu prin sprijinirea iniţiativelor locale, realizate la nivel local de organizaţiile non-guvernamentale şi comunitare. Programul oferă granturi cu o valoare maximă de 50.000 dolari SUA comunităţilor, inclusiv populaţiei indigene, organizaţiilor comunitare şi altor grupuri non-guvernamentale pentru implementarea proiectelor în următoarele domenii: biodiversitate, diminuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la ele, degradarea terenurilor şi managementul forestier durabil, ape internaţionale şi substanţe chimice.
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Moldova) lucrează în aproximativ 170 de țări și teritorii, inclusiv Republica Moldova, contribuind la eradicarea sărăciei, precum și la reducerea inegalităților și excluziunii.