Club economic 24 ianuarie 2019

Junior Achievement Moldova continuă și anul acesta demararea activității Cluburilor economice la subiectul: ,,Ecologie și Antreprenoriat”. Astfel, în data de 24 ianuarie 2019, activitatea a avut loc în cadrul Liceului Teoretic Grimăncăuți, r-nul Briceni.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Proiectului ,,Promovarea activităților ecologico-antreprenoriale în mediul rural”, finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare și la care au participat 40 de elevi, 3 antreprenori locali și profesori din cadrul instituției de învățământ. 
Elevii au menționat că: ”O astfel de activitate este foarte bine venită în localitatea lor și prin aceasta au învățat mai multe lucruri interesante, în special cum să utilizeze rezonabil resurse naturale, iar aceasta stă în datoria fiecăruia dintre ei. Dacă nu vor ține cont de resursele naturale, atunci cu siguranță în viitorul apropiat nu vor dispune de un mediu prosper cu aer curat”. Un alt elev a subliniat: ,,Mi-a plăcut mult că am avut posibilitatea să interacționez și să pun întrebări antreprenorilor locali, astfel am aflat mai multe informații cu privire cum să-mi inițiez propria afacere și care sunt obstacolele și cum trebuie depășite acestea”. 
”Pentru a avea succes trebuie să ai cunoștințe dar și curaj, fiindcă doar prin curaj poți să ajungi acolo unde îți dorești, iar în business nu doar inițieizi o afacere, dar și o dezvolți câte puțin în fiecare zi ca să obții rezultatul mult așteptat”, amenționat unul dintre participanți.
Natalia Catuc, antreprenor local, a subliniat pentru elevi că dacă doreșri să ai o afacere sau să activezi într-un anumit domeniu trebuie să ai dorință și desigur o anumită susținere; nu poți să obții ceva dacă nu investești, doar prin investiție poți să obții profit, uneori rezultatul nu se vede imediat, dar cu timpul când vezi primele roade și aprecieri din partea consumatorului, înțelegi că nu ai investiti în zadar.
Domnul Andrei, un alt antreprenor local a menționat că: ”Am început să activez în domeniul agricol de când eram mic, nu că ar fi fost obligație din partea cuiva, doar că asta îmi doream să fac-ceva care mai apoi să-mi aducă rezultate. Astăzi tot ce fac o fac din inimă și vreau ca în viitor să continui această activitate, de aceea vă îndemn să aveți curaj și să vă implicați de tineri în anumite activități”.
Domnul Petru, la fel antreprenor local a accentuat faptul că atunci când vrei să inițiezi o afacere trebuie să te gândești la ce lipsește pe piață și care este cererea. Să faci în așa fel încât oamenii să fie satisfăcuți de serviciile și produsele tale. Ca să ai succes trebuie să înțelegi de ce au nevoie consumatorii și să lucrezi cu fiecare în parte, oferindu-le răspunsurile corecte.
Facilitatea Globală de Mediu (GEF Programul de Granturi Mici) reprezintă un mecanism financiar independent prin care se oferă granturi ţărilor în curs de dezvoltare şi celor eligibile pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Programul de Granturi Mici (Sgp Moldova) a fost lansat în anul 1992. Programul ajută la abordarea problemelor globale de mediu prin sprijinirea iniţiativelor locale, realizate la nivel local de organizaţiile non-guvernamentale şi comunitare. Programul oferă granturi cu o valoare maximă de 50.000 dolari SUA comunităţilor, inclusiv populaţiei indigene, organizaţiilor comunitare şi altor grupuri non-guvernamentale pentru implementarea proiectelor în următoarele domenii: biodiversitate, diminuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la ele, degradarea terenurilor şi managementul forestier durabil, ape internaţionale şi substanţe chimice.
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Moldova) lucrează în aproximativ 170 de țări și teritorii, inclusiv Republica Moldova, contribuind la eradicarea sărăciei, precum și la reducerea inegalităților și excluziunii.