Moldova la Târgul Internațional al Companiilor Școlare din Estonia

Două echipe de elevi au reprezentat R. Moldova în cadrul Târgului Internațional al Companiilor Școlare de la Tallinn, Estonia, în perioada 6-11 februarie curent.

Participarea echipelor din R. Moldova este parte componentă a proiectului de cooperare dintre Junior Achievement Estonia și Junior Achievement Moldova pentru dezvoltarea educației antreprenoriale, finanțat de către Ambasada SUA în R. Moldova și Ministerul de Externe al Estoniei.

La Tîrg au participat 135 de echipe de elevi din Estonia, Suedia, Norvegia  și  R. Moldova. Companiile școlare din R. Moldova au venit cu produse gen: balsam de buze, ecologic, care tratează fisurile pe timp rece și uscat, produs din semințe de bostan și alte adaosuri naturiste, ceea ce este apreciat la nivel internațional, bijuterii hand-made, tablouri și picturi din plastilină și diverse produse realizate din sticlă organică, hîrtie etc.

Printre vizitatorii prezenți la tîrg, personalități care cunosc activitatea elevilor din companiile școlare, au fost Ambasadorul R. Moldova în Estonia, dl. Victor Guzun și Ambasadorul SUA în Estonia.

Tîrgul este parte componentă a programului de educație economică și formare antreprenorială „Compania Şcolară”, un program internațional JUNIOR ACHIEVEMENT – YOUNG ENTERPRISE, tip „learning by doing”, destinat elevilor cu vîrste cuprinse între 15 și 19 de ani. Programul reprezintă un ”laborator” economic și de afaceri, care le facilitează tinerilor accesul la o experiență reală de antreprenoriat, prin exersarea unor roluri diverse, de la conceperea proiectului, pînă la design și producție.

Pe lîngă participarea la Târg, elevii, profesorii și reprezentanții Junior Achievement Moldova au avut parte de un program educativ-cultural divers – excursii în orașul vechi al Talinnului, la Turnul Televiziunii, la cea mai mare cascadă din Estonia, muzee și parcuri, vizită de studiu la Școala nr. XXI din Tallinn, plimbări prin oraș, săniuș cu cîinii husky ș.a.

Irina Ursu, o elevă de la Ungheni, directorul companiei școlare „Beauty”, a afirmat: ”Vizita în Estonia a constituit o oportunitate deosebită pentru noi, tinerii implicați în companiile școlare, or experiența acumulată ne va motiva și mai mult. Vom continua să ne implicăm în programele Junior Achievement, deoarece educația antreprenorială este una importantă pentru societatea de astăzi”.

”Această participare ne-a ajutat mult să ne facem o viziune mai clară asupra muncii de antreprenoriat, să stabilim contacte cu colegii noștri din Estonia, Suedia și Norvegia, oferindu-ne posibilitatea să ne confruntăm direct cu piaţa externă”, a mai spus Cristian Andrușenco, un alt participant.

Timur Șpaniora, a adăugat: ”Emoții deosebite am avut și atunci cînd Excelența sa, dl. Victor Guzun, ne-a invitat la Ambasada Moldovei, așa cum obișnuiește să zică dumnealui, ”Ambasada - casa dvs.”. Într-o atmosferă plăcută, ne-a relatat cîteva lucruri din munca unui ambasador, astfel am rămas impresionaţi de căldura cu care am fost primiţi”.

Proiectul de cooperare dintre Junior Achievement Estonia și Junior Achievement Moldova pentru dezvoltarea educației antreprenoriale va finaliza în luna iulie, cînd o echipă de elevi și profesori din Moldova vor merge la Competiția Europeană a Companiilor Școlare, unde vor participa echipe de elevi din întregul continent european.