Marcela

marcela

      

Fiecare experienţă din viaţa noastră, îşi are locul şi rolul în făurirea unui EU.

     Eu  în relaţiile interpersonale, eu  profesionistul şi nu în ultimul rând eu-omul, care le-ar cuprinde pe toate.  După ce au trecut deja câţiva ani de la finisarea liceului, după ce mă îndepărtez şi de universitate, îmi dau seama că educaţia non-formală este mult mai importantă decât cea formală. Acum nu  regret  notele de 8 sau 9  care nu au fost 10, ci unele şanse nefructificate:  voluntariat, concursuri, activităţi artistice, sport şi limbi străine. Acestea ne oferă o şansă în plus ca să ne dezvoltăm  o inteligenţă cu o arie de cuprindere mult mai largă şi de ce nu, una emoţională.

În urma acestor concluzii ce mi le trasez asupra învăţământului, ţin să menţionez că, pentru mine, fiecare activitate suplimentară pe care am realizat-o în timpul studiilor, valorează foarte mult. Astfel, una dintre aceste experienţe, a fost proiectul Junior Achievement Moldova din timpul anilor de liceu. Proiectul a fost unul deosebit: ore interactive împreună cu profesoara Maia Zlotea de la Liceul Teoretic „Emil Nicula” din Mereni, Anenii-Noi, plină de entuziasm,  materialele folosite fiind foarte interesante. În plus, am avut ocazia să particip la olimpiade republicane de economie care mie personal mi-au stârnit spiritul analitic, interesul şi creativitatea.  Mi-a plăcut enorm că aceste ore m-au stimulat să gândesc, anume să îmi pun întrebări şi să caut soluţii. Ele au stat la baza formării unei gândiri economice şi înţelegerii anumitor fenomene economice, sociale şi geopolitice. Aceasta mi-a fost temelia pentru facultatea economică pe care am urmat-o ajutându-mă să  înţeleg ulterior, relaţii şi cauzalităţi mult mai complexe. Aceasta îmi este temelia şi pentru jobul  pe care îl am şi îmi influenţează  unghiul de vedere în multe aspecte ale vieţii de zi cu zi.

Se spune că rolul cel mai greu şi important în educaţia unui copil îl are prima învăţătoare. Ea dă o traiectorie pixului din mâna copilului, cuvintelor şi gândurilor – un rol decisiv. Cu siguranță, păi tocmai proiectul Junior Achievement a fost primul meu dascăl economic.

Marcela Cucereanu, 

Bad Debt Administrator cu limba franceză,

 la Office Depot Cluj-Napoca