Maria

 

Maria Vîzdoagă

     Sunt mândră de faptul că în perioada 2005-2007 am beneficiat de programul de educație antreprenorială inițiat de Junior Achievement Moldova, fiind elevă în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Coroban” din or. Glodeni.
     Și acum îmi amintesc entuziasmul cu care eu și colegii mei de clasă am primit acest obiect nou de studiu. Era ceva diferit de comentariile literare pe care trebuia să le scriem sau de multitudinea de formule matematice a căror aplicare practică imediată nu o puteam realiza. În cadrul acestei ore, pentru prima dată profesoara Maria Pântea ne cerea  să gândim creativ și liber, să ne expunem ideile și părerile noastre într-o manieră deschisă și lipsită de prejudecăți. Opiniile  expuse erau doar încurajate și acest fapt rezulta într-un interes vădit din partea elevilor în materia de educație antreprenorială.
Nu o să exagerez când voi reitera utilitatea sigură și evidentă a acestui program pentru dezvoltarea mea profesională. Ulterior, am decis să continuii studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, după care am obținut o bursă pentru a-mi efectua studiile de masterat în Olanda.
     Acolo, nu am putut să nu observ simțul antreprenorial foarte dezvoltat al olandezilor. Ei fac bani din tot ce mișcă, pe când societatea noastră are nevoie de multă inițiative antreprenoriale pentru a dezvolta o gândire constructivă și eficientă. Spre deosebire de câteva secole în urmă, trăim într-o perioadă în care economicul dictează politicul, de aceea este foarte necesar a dezvolta o societate matură în ceea ce privește atitudinea antreprenorială.