Lyna

 

Elena Salamandîc, studentă la masterat la Stockholm School of Economics,

absolventă a programelor JA Moldova

Experiența mea JA, în timpul școlii, a fost una cât se poate de captivantă. Lecțiile de economie au avut ca scop suplinirea unui mare neajuns al programelor școlare – eșecul de a adresa probleme practice din viața de zi cu zi. Pe o notă sinceră, în cadrul cărui obiect mai înveți despre taxe, diferența dintre salariu brut și net, și structurarea bugetului personal. Deoarece cunoștințele obținute în cadrul lecțiilor puteau fi aplicate imediat în viața reală, m-am străduit să dezvolt, foarte timpuriu, obișnuința de a explica orice fenomen cătuși de puțin economic din realitate cu ajutorul principiilor de bază învățate la lecțiile de economie. Această obișnuință s-a transformat, mai apoi, în instinct, ghidind decizii mai complexe, cum ar fi evaluarea profitabilității unei investiții sau depistarea imobilului care poate genera venit pasiv.

Am participat în programul de economie JA, fiind elevă la LT “Vasile Alecsandri” din orașul Ungheni. O amintire foarte proeminentă a fost lecția, la care dna Elena Chelaru, profesoară de economie, ne-a propus să creăm propria companie și să alegem, de sine stătător, produsul pe care dorim să îl vindem. Împreună cu prietenii, am creat brățări în culorile martișorului, cu o conotație specific românească. Mare a fost surprinderea noastră, când compania a fost aleasă să participe la Târgul Companiilor Școlare la Tallinn, în Estonia. Agitația pregătirilor era la maxim, iar compania a fost recunoscută și în cadrul târgului. Probabil că această prima experiență internațională a stat la baza atașamentului meu față de țările Baltice și nordice, studiind economia la Stockholm School of Economics în Riga și continuând studiile de masterat, în aceeași sferă, în Suedia. Acest domeniu continuă să mă fascineze prin capacitatea sa de a explica fenomene din viața reală și comportamentul oamenilor în situații specifice.

De aceea, consider că, indiferent de alegerea fiecărui elev după absolvire, fie că aceasta ține de inginerie, medicină, administrație publică sau drept, instruirea economică, în timpul școlii, este o piatră de fundament a educației fiecăruia. Suntem supuși deciziilor economice în fiecare zi, de la vizita la magazin până la crearea unei întreprinderi. Sfatul meu pentru elevii noștri este acesta: cu excepția cazului în care ești OK să fii manipulat de persoane mai școlite financiar cărora le vei încrede deciziile economice care te vizează, asuma-ți responsabilitatea totală pentru educația ta financiară și ia propriile decizii.