Cătălin Ambros

ambros

Educația economică mi-a format spiritul antreprenorial

Îmi amintesc cu multă nostalgie de orele de economie din școală, de primele cursuri din clasa a VII-a, cînd eram curioși să vedem ce este și cu se se mănâncă aceasta. Îmi aduc aminte și acum cu cât entuziasm ne povestea profesoara noastră, Elena Chelaru, despre companiile școlare! De la început, era ca o povară să stai după 7 lecții încă o oră, pentru niște cursuri opționale de economie…, însă, de la o oră la alta, lecțiile de economie deveneau tot mai interesante.

Eram mereu atras de cifre, taxe, impozite, plan de afacere, bilanțuri - ceea ce m-a motivat pe mine, împreună cu colegii de clasă, să înființăm o minifirmă școlară în clasa a IX-a, după care au urmat și două companii școlare. Astfel, în clasa a X-a, am participat și la expoziția internațională a companiilor școlare, organizată de partenerii Junior Achievement din Estonia.

Peste un an, am câștigat Concursul Național al Companiilor Școlare, de unde am luat bilet de reprezentare a Moldovei la etapa internațională  - Compania Anului, ediția 2013, la București.

Nu cred că pot reda experiențele obținute în acești ani, pentru că anume ele au trezit în mine spiritul antreprenorial. Fiind președinte al companiei școlare, am învățat că, într-un colectiv, cel mai important este lucrul în echipă, căci de unul singur nu obții nimic!

Pe parcursul anilor, deseori am fost în situații când am folosit cunoștințele acumulate din cadrul programelor JA Moldova și eram mândru pentru mine, eram mândru pentru profesoara mea și coordonatorii de proiect JA, care mi-au oferit aceste cunoștințe, pentru care țin să le mulțumesc enorm.

Urez succes tuturor colegilor din programele Junior, iar celor care încă nu fac parte din comunitatea JA - să se alăture, fără pic de chibzuință! 

Cătălin Ambros,

 

student, drept, anul II,

Universitatea A. I. Cuza din Iași, România