Julia Sorocan

Eram dornică să aflu cât mai multe despre modul în care funcționează economiile lumii

Cert este faptul că în anii de liceu eram implicată în o groază de activități. La orice eveniment sau activitate de voluntariat eram prezentă aducând un mic aport societății. 
Având îndoieli în privința profesiei viitoare, ca orice adolescent de altfel, încercam câte ceva din fiecare domeniu sperând că-mi voi găsi calea. Așadar, când profesoara noastră, Gira Rita, ne-a propus să ne înscriem la un curs de economie aplicată, o făcusem cu entuziasm. Atunci, nici nu bănuiam ce impact urma să aibă acel curs asupra vieții mele. Treptat, nu mai conta că vineri când abia aștepți weekend-ul noi aveam ore adiționale, fiindcă eram dornică să aflu cât mai multe despre modul în care funcționează economiile lumii.
Țin minte și acum momentul când ne informaseră că avem oportunitatea de a participa la expoziția internațională a companiilor în Tallinn, Estonia. Călătoria ne motivase și în scurt timp am format echipa, am ales produsul și am creat chiar și un plan de business. Mica noastră companie ne oferise posibilitatea de-a fi în pielea unor adevărați antreprenori, și pentru prima oară în viața consideram antreprenoriatul ca o posibilă carieră. Am decis să creștem cristale, iar camera mea se transformase într-un veritabil laborator cu eprubete și soluții. Realizam cât îmi plăcea acel proces și că în sfârșit îmi găsisem calea. Zilele petrecute în Tallinn rămân a fi cele mai frumoase amintiri din anii de liceu. Eram înconjurată de tineri care împărtășeau același entuziasm și-mi făcusem mulți prieteni la fel de pasionați de propriile companii. Chiar dacă ești în liceu, totul este posibil atâta timp cât crezi în ideile tale. Orele petrecute alături de profesoara și colegii mei mi-au permis să mă redescopăr și să văd cum funcționează o companie în funcție de legea cerere și ofertă.
Cred toți sunt de acord că a vedea rodul muncii depuse e cel mai satisfăcător lucru. În cazul meu, Junior Achievement a reprezentat nu doar cunoștiințe ci și aptitudini. Anume aceste aptitudini m-au ajutat să fiu acceptată la Stockholm School of Economics in Riga și să studiez ceea ce îmi place - business și economie. 
La moment sunt participantă a unui program de 5 săptămâni care se numește Global Village for Future Leaders of Business and Industry și se desfășoară în Pennsylvania, SUA. Este un program în care liderii din domeniul business-ului și antreprenoriatului din 54 de țări se întâlnesc ca să-și împartă cunoștințele și să învețe ceva nou. Aflarea mea aici nu ar fi fost posibilă fără acele lecții de economie aplicată din fiecare vineri."

Julia Sorocan